Met startup Brenger verstuur je goederen via iemand die dezelfde kant op gaat. Of je verdient geld door spullen mee te nemen.

Brenger is een nieuw platform van de twee Nederlanders Wisse Koedam (25) en Derk van der Have (25). Particulieren kunnen via de online tool spullen versturen door ze mee te geven aan iemand die toch al die kant op gaat. “Handig als je spullen koopt op Marktplaats en ze thuis wil laten bezorgen”, stellen de makers. “Iedereen die de weg op gaat, kan een brenger zijn door iets mee te nemen voor de ander, en zo onderweg geld verdienen.”

Brenger is inmiddels in bèta. Via de website kunnen mensen zich melden als brenger of als verzender. Op de site staan spullen die weggebracht dienen te worden. Als brenger kun je dan aanbieden om ze mee te nemen. Om zelf spullen te verzenden, geef je aan wat je wilt versturen, hoe groot het is, waar het opgehaald moet worden en waar het heen moet. Onderling spreek je een datum en prijs af. De betaling loopt via Brenger (de dienst doet 10 procent bovenop de afgesproken prijs van beide partijen) en het bedrag wordt pas na ontvangst overgemaakt.

Duurzaam

Brenger hoopt goederentransport voor particulieren naar eigen zeggen goedkoop, efficiënt en duurzaam te maken. “Het is een goedkopere optie dan zelf op en neer rijden. Bovendien beperk je de CO2-uitstoot door zelf niet heen en weer te rijden. Als iemand bijvoorbeeld in een normale auto op de route Amsterdam – Rotterdam iets meeneemt voor de ander, scheelt dat 25 kg aan CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan drie uur warm douchen of 50 wasbeurten met een gewone wasmachine.”

Dit initiatief draait voor een deel om vertrouwen. Door informatie mee te leveren, zoals een kopie van een rijbewijs of een link naar Facebook, hoopt Brenger zijn dienst betrouwbaarder te maken. Ook zijn spullen tot een bedrag van 500 euro verzekerd tegen diefstal.